ΙΝΔΙΚΟ ΧΟΙΡΙΔΙΟ
Τα ινδικά χοιρίδια προέρχονται από τα βουνά και τις πεδιάδες της Νοτίου Αμερικής (Άνδεις), όπου ζουν ως άγρια, αλλά εκτρέφονται και για τη διατροφή του ανθρώπου. Στη φύση ζουν σε ομάδες 5-10 ατόμων.
Διατηρούνται σε αρκετά μεγάλα κλουβιά ή σε εγκατάσταση με διαστάσεις 0.9 m2/ζώο και σε θερμοκρασία 16ο-24ο C. Ο χώρος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προφυλαγμένος από γάτες και άλλα αρπακτικά. Το δάπεδο πρέπει να έχει στρωμνή (άχυρο, πριονίδι, ροκανίδι) και υλικά ενασχόλησης (κορμοί, φωλιά). Ο χώρος πρέπει να καθαρίζεται συχνά (τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα).
Είναι κοινωνικά ζώα και ζουν σε ομάδες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Η διαπίστωση του φύλου γίνεται σχετικά εύκολα. Τα θηλυκά είναι πολυοιστρικά ζώα και ωριμάζουν σεξουαλικά στις 4-10 εβδομάδες. Η κύηση διαρκεί από 59 έως 72 ημέρες. Τα νεογνά έχουν τρίχωμα και ανοικτά μάτια.
Το βάρος τους κυμαίνεται 750-1000 g θηλυκά και 1000-1200 g τα αρσενικά και ζουν 5-8 χρόνια.
Η χορήγηση εμπορικών τροφών σε μορφή pellets, θεωρείται πλήρης. Συμπληρώνεται με σπόρους, φρούτα και λαχανικά. Απαραίτητη είναι η πρόσληψη βιταμίνης C με την τροφή ή σε συμπλήρωμα καθημερινά, διότι τα ινδικά χοιρίδια δεν έχουν την ικανότητα να τη συνθέτουν (10 -30 mg/kg ΣΒ ημερησίως). Το νερό χορηγείται ad libitum.
Είναι έξυπνα, ήρεμα και μη επιθετικά ζώα ενω επικοινωνούν με ήχους.
Οι αλλαγές της τροφής και του περιβάλλοντος είναι δυνατόν να επειρεάσουν τη συμπεριφορά τους.
Οι συχνές επισκέψεις ρουτίνας στον κτηνίατρο για συμβουλές που αφορούν τη σωστή διαχείρηση και για γενικές εξετάσεις, μπορούν να αποτρέψουν ή να προλάβουν κάποιες παθήσεις.
Τα νοσήματα που συναντώνται συχνότερα στα ινδικά χοιρίδια συνήθως σχετίζονται με κακή διατρφή και είναι :
-
Υποβιταμίνωση C (σκορβούτο)
-
Διάρροια/εντερίτιδα
-
Ανορεξία/καχεξία
-
Πνευμονία
-
Ποδοδερματίτιδα
-
Αποβολή/δυστοκία/τοξαιμία εγκυμοσύνης
-
Δερματικά προβλήματα
-
Αρθρίτιδα
-
Υπέρμετρη ανάπτυξη των δοντιών και η ανώμαλη σύγκλειση των γνάθων
-
Τραύματα