ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΜΣΑΦ) ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ


Γενικά

 Πρόκειται για μια ομάδα ουσιών οι οποίες χορηγούνται στα ζώα συντροφιάς για την αντιμετώπιση πολλών νοσολογικών καταστάσεων. Η χρήση τους περιορίζει τον πόνο (αναλγητική δράση), ελαττώνει την φλεγμονή (αντιφλεγμονώδης δράση) και τον πυρετό (αντιπυρετική δράση).

Περισσότερα...

Η ΟΡΧΕΚΤΟΜΗ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ


 Με την ορχεκτομή επιτυγχάνεται ο περιορισμός του υπερπληθυσμού των ζώων. Ταυτόχρονα περιορίζεται η επιθετικότητά τους, η τάση φυγής τους (ειδικά σε περιόδους οίστρου των θηλυκών) και οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές ούρησης (αποφυγή ¨μαρκαρίσματος¨ περιοχών). Παράλληλα η ορχεκτομή δρα προληπτικά στην εμφάνιση νοσημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή ανδρογόνων ουσιών από τους όρχεις (πχ. νοσήματα του προστάτη, περιπρωκτικά αδενώματα, περινεϊκές κήλες, κ.ά).

Περισσότερα...

Η ΠΥΟΜΗΤΡΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ

Γενικά

 Αποτελεί μια νοσολογική κατάσταση η οποία είναι δυνατό να απειλήσει τη ζωή της σκύλας ή της γάτας, αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Πρόκειται για συσσώρευση πύου ή πυώδους υλικού εντός της μήτρας. Συχνά αναφέρεται και ως «κυστική υπερπλασία του ενδομητρίου», λόγω των ιστολογικών αλλοιώσεων που παρατηρούνται σε αυτό.

Περισσότερα...

Η ΩΟΘΗΚΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ

Είναι απαραίτητη ;

 Η ωοθυκυστερεκτομή («στείρωση») είναι μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούνται στα ζώα συντροφιάς. Η διενέργειά της σαφώς και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απαραίτητη, όμως τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της είναι πολλά.

Περισσότερα...

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΔΕΝΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ

  • Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ)
  • Προστατίτιδα
  • Απόστημα του Προστάτη
  • Προστατικές κύστεις (ενδοπροστατικές – παραπροστατικές)
  • Νεοπλασίες Προστάτη

Περισσότερα...