Ιατρική σκύλου - γάτας

Η ΗΒΙΚΗ ΣΥΜΦΥΣΙΟΔΕΣΗ, ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ.


Η ηβική συμφυσιόδεση, είναι μία τεχνικά απλή και αποτελεσματική  χειρουργική  μέθοδος, η  οποία εφαρμόζεται σε νεαρούς αναπτυσσόμενους σκύλους για την πρόληψη της εκδήλωσης  δυσπλασίας του  ισχίου. Με την τεχνική αυτή αλλάζει αμφοτερόπλευρα, η κλίση της οροφής της κοτύλης, έτσι ώστε να βελτιώνεται η κάλυψη της κεφαλής του μηριαίου, με σκοπό την αντιμετώπιση της χαλαρότητας της άρθρωσης του ισχίου και την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας στην οποία αυτή οδηγεί.

 

Περισσότερα...

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ (ΠΧΣ) ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ.


Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) αποτελεί μία από τις πλέον συχνές αιτίες χωλότητας στο σκύλο. Ωστόσο, χωλότητα μπορεί να προκύψει και λόγω παράλληλης κάκωσης των μηνίσκων. Σε περίπτωση ρήξης του ΠΧΣ είναι αναγκαία η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του προσβεβλημένου άκρου.

Περισσότερα...

ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΜΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ


ΓΕΝΙΚΑ

 Οι νεοπλασίες των μαστών είναι σπάνιες στους αρσενικούς σκύλους, αλλά ο πιο συχνός όγκος στους θηλυκούς σκύλους. Είναι λιγότερο συχνές στις γάτες, αλλά παρόλα αυτά αποτελούν το 33% των όγκων που παρατηρούνται σε αυτές.

Περισσότερα...

Η ΠΕΡΙΝΕΪΚΗ ΚΗΛΗ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ


Γενικά

 Αφορά συνηθέστερα αρσενικούς, μη στειρωμένους σκύλους μέσης ή μεγάλης ηλικίας και σπανιότερα γάτες. Η κήλη αυτή δημιουργείται στην περινεϊκή χώρα (περιοχή γύρω από τον πρωκτό) και οφείλεται στην επίδραση της τεστοστερόνης που παράγουν οι όρχεις, στους μύες που συνθέτουν το πυελικό διάφραγμα. Αποτέλεσμα της επίδρασης αυτής, είναι οι μύες του να εξασθενούν και να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα ενδοκοιλιακά όργανα, τα οποία τελικά προπίπτουν και σχηματίζουν την κήλη.

Περισσότερα...