ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ

ΣΑΥΡΕΣ

εικόνα  Οι σαύρες είναι ερπετά που έχουν 4 άκρα και ουρά ενώ ζούν σε ολόκληρο τον πλανήτη (εκτός από την Ανταρκτική) στο έδαφος, μέσα σε τρύπες, πάνω σε δένδρα ακόμη και στη θάλασσα.

  Η οικογένεια Iguanidae (ιγκουάνα) έχει 55 γένη και 650 είδη τα οποία είναι φυτοφάγα, εντομοφάγα, σαρκοφάγα και παμφάγα. Αντιπροσωπευτικό και πιο συχνά συναντώμενο είδος σε αιχμαλωσία είναι το είδος Iguana iguana.

Περισσότερα...

ΦΙΔΙΑ


εικόναΤα φίδια είναι υπογειόβια, δενδρόβια, υδρόβια και χερσαία ερπετά. Έχουν κυλινδρικό σώμα, μακρύ και άποδο, πολυάριθμους σπονδύλους και έναν λειτουργικό πνεύμονα.

Εκδύουν ολόκληρο το δέρμα και έχουν εξαιρετικά ανεπτυγμένη όσφρηση, γεύση και αφή.

Είναι κυρίως σαρκοφάγα. Η δίαιτα τους αποτελείται από τρωκτικά κατά κύριο λόγο, τα οποία πρέπει να χορηγούνται νεκρά (πρόσφατα). Τα μικρά φίδια πρέπει να διατρέφονται κάθε εβδομάδα ενώ τα μεγάλα κάθε 1-4 εβδομάδες.

Περισσότερα...

ΧΕΛΩΝΕΣ

εικόναΟι χελώνες έχουν εξωτερικό σκληρό κέλυφος (χέλυο και πλάστρο) το οποίο καλύπτει όλο το σώμα τους εκτός από την ουρά, τα άκρα, το λαιμό και το κεφάλι. Τα περισσότερα είδη ζουν μέσα στο γλυκό νερό εκτός από 8 είδη θαλάσσιων και μια μεγάλη οικογένεια αποκλειστικά χερσαίων χελωνών.

Περισσότερα...

ΚΡΙΚΗΤΟΣ (ΧΑΜΣΤΕΡ)

εικόναΟ κρικητός (χάμστερ) είναι ένα μικρό τρωκτικό που ανήκει στην τάξη Rodentia, υποτάξη Myomorpha και στην οικογένεια Cricetidae.

 Τα είδη τα οποία συναντώνται συχνά ως εξωτικά κατοικίδια είναι ο Μesocricetus auratus (Συριακό ή χρυσό χάμστερ), ο Cricetulus griseus (Κινέζικο χάμστερ), ο Cricetus cricetus(Ευρωπαικό χάμστερ) και ο Phodopus sungorus (Σιβηρικό χάμστερ).

Περισσότερα...

ΙΝΔΙΚΟ ΧΟΙΡΙΔΙΟ

εικόνα Τα ινδικά χοιρίδια προέρχονται από τα βουνά και τις πεδιάδες της Νοτίου Αμερικής (Άνδεις), όπου ζουν ως άγρια, αλλά εκτρέφονται και για τη διατροφή του ανθρώπου. Στη φύση ζουν σε ομάδες 5-10 ατόμων.

 Διατηρούνται σε αρκετά μεγάλα κλουβιά ή σε εγκατάσταση με διαστάσεις 0.9 m2/ζώο και σε θερμοκρασία 16ο-24ο C. Ο χώρος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προφυλαγμένος από γάτες και άλλα αρπακτικά. Το δάπεδο πρέπει να έχει στρωμνή (άχυρο, πριονίδι, ροκανίδι) και υλικά ενασχόλησης (κορμοί, φωλιά). Ο χώρος πρέπει να καθαρίζεται συχνά (τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα).

Περισσότερα...